top of page

Ørebetennelse - et vanlig problem

Oppdatert: 7. nov. 2023

Ørebetennelse hos hund er veldig vanlig å oppleve minst en gang i livet.

Hengeører trodde man før var en faktor som øket risiko, men man tror i dag at det bare tilfeldigvis er vanligere hos noen raser som også har hengende ører. Schäfer, som har verdens nest fineste stå-ører er høyt oppe på listen over utsatte raser.Ørebetennelse hos hund er sjelden en primærsykdom.

Med primærsykdom mener vi at sykdommen starter der du ser problemet, mens en sekundærsykdom vil si at årsaken ligger et annet sted .

Det er viktig å skille på disse når man velger behandling.

Overforbruk av antibiotika er et problem, og antibiotika har minimal til ingen effekt som behandling av øreproblemer hos hund. Dette gjelder både reseptbelagte øredråper og medisiner som gis i munnen.


Tegn på øreproblemer:

-mye voks

-kløe med labbene

-kløe ved å gni seg mot ting

-rødhet

-sårhet

-anderledes lukt

-blødninger

-skjev hodeholdning

-risting på hodet

-vondt i ørenePrimære årsaker til øreproblemer:

-sand eller rusk i øret

-insektsbitt eller insekter

-polypp i øret

-skrapsår

-infektert sår i ørelappen

-traume/slått øret borti noe

-overdreven ørerensing

-rengjøring av øret med uegnet middel


Sekundære årsaker til øreproblemer:

-allergi

-allergi

-atopi

-allergi

-fôrallergi

-allergi

-allergi

-atopi

-atopi


En enkelt ørebetennelse kan ha en primærårsak. Ofte finner vi aldri primærårsaken, men ser det røde, irriterte, kløende øret med mye voks, behandler dette, og hunden blir frisk.


Gjentatte ørebetennelser (mer enn 1 pr år) , ørebetennelser som ikke blir bra av behandlingen, eller tydelige tegn til langvarig infeksjon kan tyde på at ørebetennelsen er sekundær til allergi eller atopi. Dette bør utredes hos en veterinær med spesialutdanning innen hud og allergi

les mer om dette her:

Mistenker du at hunden din kan ha ørebetennelse, er det viktig å sette in rett behandling så fort som mulig - ring oss for en time eller sett opp selv her: https://www.levangerdyreklinikk.no/book-online


Den aller viktigste behandlingen er det du som gjør hjemme.
Denne nesten 90 graders vinkelen er en god beskyttelse fra rusk og rask som ellers kunne nådd trommehinna, men den hindrer også ørerensen fra å komme ned dit den skal behandle øretunnellen.


"The Lift" kaller vi det litt spøkefullt når du skal rette ut denne kanalen - du skal tenke at du skal løfte hunden - etter øret - rett opp i taket - ikke fremover, ikke på skrå - rett opp. En film av dette finner du på vår instagramkonto !


Når du har løftet øret rett opp, fylles det med rengjøring, og du masserer lett slik at all voks med inneholdende bakterier, sopp eller begge deler løses opp og blir med ut.


Vi viser deg dette før du går hjem etter besøket.

137 visninger0 kommentarer

댓글


bottom of page