top of page

Hudutredning

    Vi er en henvisningsklinikk for allergi og hudlidelser (dermatologi) , og vår veterinær Torunn Schiefloe er spesialutdannet i allergi og dermatologi. 

Hun oppdaterer seg flere ganger årlig innen dette fagfeltet og er styremedlem i SVDSG, og sitter i Norsk og Nordisk Derma Board. 

Hun er en av få veterinærer i Norge som gjør prikktester (intradermaltester) på hund. 

Kløe er ikke alltid allergi, og en utredning kan være kostbar, slitsom og langvarig. Det er derfor viktig å gjøre ting i riktig rekkefølge slik at man raskest mulig kommer frem til en diagnose og får hunden eller katten kløefri og i balanse. 

fragge_edited.jpg

Hudutredning første besøk omfatter:

  • sjekk av øyne, ører, poter og klør.

  • sjekk av hud, pels og eventuelle kuler

  • sjekk av bevegelsesapparatet (muskler og ledd)

  • sjekk av kroppsvekt

  • prøvetaking

  • omfattende sykehistorie

  • oppstartbehandling

  • behandlingsplan

derma.jpeg

Hva er tegn på allergi ? 

 

Gjentatte ørebetennelser, slikking på labber, utslett, kløe, tynn pels, hårtap, biting på labber, slikking i rumpa, skorper eller kuler i huden kan være eksempler på noe du har lagt merke til som kan være tegn på allergi. 

Noen raser er mer utsatte

Allergi kan være arvelig, og det er derfor vanligere hos noen raser enn hos andre. Utsatte hunder er Shar-Peis,  Fox Terrier, Dalmatiner, Boxer, Boston Terrier,   Skotsk Terrier,  West Highland White Terrier,  Engelsk Staffordshire, Engelsk Bulldog, Fransk Bulldog, Mops, Langhåret Schäfer, og alle Doodles (blandinger med Puddel/Spaniel eller Puddel/ Retriever)

Det er ikke tilrådelig å avle på hunder med atopi eller allergiproblematikk.

ALLERGITEST

En allergitest kan være en blodprøve, en fôrelimineringstest eller en prikktest der ulike allergener injiseres i huden. 

En blodprøve alene sier lite om hundens virkelige allergier om den utføres tidlig i utredningen eller på feil grunnlag. 

Disse testene er kostbare og det er viktig å gjøre utredningen i riktig rekkefølge.  

ALLERGISK MOT  MAT ? (FÔRALLERGI) 

Om hunden eller katten din er fôrallergisk hjelper vi deg med å finne utav først av alt. 

Det finnes ingen blodprøve som tester for dette. Blodprøvene for fôrsensitivitet på markedet i dag brukes noen ganger på feil grunnlag og fører til feil diagnoser. Hunder kan bli allergiske mot et protein i fôret når som helst i livet.  En systematisk elimineringsdiett tar 4-10 uker.  Å prøve ut på egen hånd hva hunden din tåler eller ikke kan ta fler år enn hundens levetid. 

 

 

ALLERGISK MOT NOE I OMGIVELSENE (ATOPI) 

 

Bloodprøver og prikktester (intradermaltest) gir svar på dette, og behandingen er en injeksjon (Artuvetrin) ,skreddersydd for din hund. Dette er den eneste behandlingen vi har mot allergi. 
Alle andre effektive hjelpemidler vi har (Cytopoint, Apoquel, Hedylon, Prednicortone, Atopica, Medisinske sjampo, Spraybehandlinger, spot-on-behandlinger) behandler bare symptomene, ikke selve sykdommen. 
 

bottom of page