top of page

Reise med hund

Oppdatert: 7. des. 2020

Nå er det nye retningslinjer for parasittbehandlingen for dere som pleier å ta med hund til Sverige, og det kan være kronglete å lese seg til hva som gjelder. Regelverket er det samme som før, men Mattilsynet har gjort en ny tolkning, slik at det i praksis ble nye regler fra 1.januar 2017.Hunden må være ID-chipet, og ha pass, slik som før. Både pass og chip får du hos veterinæren.


“Reiser du ofte, slik som Idefix, er det mest prakisk å komme med 28-dagers intervaller til veterinær for behandling og attestering i passet. Da kan du reise så ofte du vil. Dette er også slik det har vært tidligere”.

Reiser du sjelden,  har du valget mellom å gjøre en enkeltbehandling i Sverige, eller å gjøre to behandlinger i Norge. Tidligere var det nok med en behandling i Norge før du reiste. Dette er det altså slutt med. Det er ofte slik at man reiser på helgen, og det kan være risikabelt å satse på å finne et åpent veterinærkontor i Sverige på lørdag eller søndag. Om du ikke har muligheten til å sjekke dette, og bestille tid på forhånd, vil det tryggeste være å få gjort det i Norge på forhånd. Hunden må ha det første besøket minst 48 timer før du planlegger å krysse grensen hjem til Norge igjen. De to behandlingene må attesteres i passet, og du bør selv gi en tredje behandling senest 28 dager etter den siste.


Å reise med hund til Sverige, eller ta hunden med på ferie til andre land, krever litt forberedelser. Noen land har spesielle krav for innreise. All informasjon under avser hva som kreves for å få hunden med seg over grensen hjem til Norge igjen etter å ha vært utenlands. For spesielle regler inn til de ulike land, kontakt landets ambassade for oppdatert informasjon.For alle land kreves det en ID-merkning med chip, og et gyldig pass. Chipmerkning og pass får du hos din veterinær. Et gyldig pass må være korrekt utfylt og bl.a. inneholde ditt / eiers navn og adresse, hundens chipnummer og dato chip er avlest eller satt inn. Mangler passet en slik dato vil f. eks. en attestering av ormekur eller en rabiesvaksine være ugyldig. Et pass utskrevet før 1/6-16 må i tillegg følges av et skriv som du fikk av veterinæren ved utstedelse. Har du mistet skrivet kan du laste det ned her: http://www.mattilsynet.no/dyr_og_dyrehold/reise_med_kjaledyr/reise_med_og_innforsel_av_hund_katt_og_ilder_til_norge/statement_from_the_norwegian_food_safety_authority_regarding_pet_passport.18594/binary/Statement%20from%20the%20Norwegian%20Food%20Safety%20Authority%20regarding%20pet%20passport


Fra Sverige:


-Chippet hund


-Gyldig pass


-Gyldig veterinærattestering i pass om gitt ormekur. Attesteringen (stempelet) er gyldig fra og med 24 timer etter det er gjort til og med 5 døgn etter når det er utført i Sverige. Er det gjort i Norge, kreves to behandlinger, og/eller et dokumentert behandlingsregime med tablett hver 28. dag.


Eksempel 1:

Du er hos Svensk veterinær som gir hunden ormekur og stempler i passet onsdag kl 10:00. Du kan da krysse grensen hjem til Norge når som helst mellom torsdag 10:00 og

mandag  kl 10:00.


Eksempel 2:

Du er hos Norsk veterinær som gir hunden ormekur og stempler i passet onsdag den 1. kl 10:00, dette må repeteres når som helst, i Norge eller Sverige, mellom torsdag den 2. kl 10:00 og tirsdag den 28. kl 10:00 før du kan krysse grensen hjem til Norge.


Fra Finland:


-Chippet hund


-Gyldig pass


-Rabiesvaksine satt og ført inn i gyldig pass minst 21 dager før grensekryssingen hjem til Norge. Mange land krever gyldig rabiesvaksine så det er best å la disse 21 dagene gå før du reiser.


Ormekur er ikke et krav ved innreise fra Finland, men blir det om du reiser via Sverige hjem.


Fra alle andre EØS-land enn Sverige og Finland:


(Danmark, Tyskland, Frankrike, Spania etc. etc.)


-Chippet hund


-Gyldig Pass


-Gyldig veterinærattestering i pass om gitt ormekur. Attesteringen (stempelet) er gyldig fra og med 24 timer etter det er gjort til og med 5 døgn etter. Se eksempel under Sverige.

Rabiesvaksine satt og ført inn i gyldig pass minst 21 dager før grensekryssingen hjem til Norge. Mange land krever gyldig rabiesvaksine så det er best å la disse 21 dagene gå før du reiser. 

Ovenfor står det myndighetene krever, men det er i tillegg veldig smart å beskytte hunden mot smitte fra parasitter og sykdommer vi ikke har i Norge, selv om det ikke er krav til dette.

Nedenfor finner du en oversikt over noen av disse.


Leishmania: Denne parasitten overføres via sandmygg som finnes i søreuropa . Beskyttelse er spot-on behandling og/eller spray som du får på resept fra din veterinær.


Leptospirose: dette er en bakteriesykdom som hunder kan smittes av mange steder i Europa. Sykdommen kan overføres til oss mennesker og kan gi uhelbredelige skader på nyrer og lever. Det finnes vaksine mot sykdommen som hindrer din hund fra både å bli syk, og å være smittsom for deg. Kontakt din veterinær.


”Vanlig” vaksine: det Norske vaksineprogrammet beskytter hunden mot de vanligste smittsomme sykdommene hos hund i Europa. Sørg for at hunden din er gjennomvaksinert så den ikke blir syk på reisen.


God tur !

392 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page