top of page

Kan Kaninsykdommen E. Cuniculi smitte til mennesker ?


Det korte svaret på spørsmålet er ja.

Det litt lengre svaret er at tilfeller registrerte er ytterst få, og samtlige har vært mennesker som har hatt kraftig nedsatt immunforsvar på grunn av HIV eller medisinering etter organtransplantasjon. Altså: Ingen grunn til bekymring for de fleste.


Kaniner tros også bli syke bare om de har et nedsatt immunforsvar. 40-70% av testede selskapskaniner bærer på smitten, men bare få blir syke. Blant villkaniner er smitten mindre utbredt.


Hva er Encephalitozoon Cuniculi (E. Cuniculi, eller ECUN) ?


E. Cuniculi er en liten protozo som. oftest karakteriseres som en parasitt. Den bor inne i cellene og derfor ikke er lett å oppdage i en vanlig blodprøve. Den danner sporer, og tilhører familien Microsporidia .


Hvordan smitter den ?


Den smitter mellom pattedyr via urin. Den kan smitte fra kaninmamma til hele kaninkull, eller mellom kaniner. Nesten alle dyr kan bli smittet, og på verdensbasis har dette økonomisk betydning når det gjelder reker, silkeorm, honningbier og oppdrettsfisk.


Hva er symptomene ?


Hos kaniner som er syke av parasitten er det oftest neurologiske symptomer som skjevhet, sirkelgange, ristninger, tilbakeslått nakke eller nyreproblemer. Hos andre dyr og organismer er symptombildet veldig variert . De fleste smittede kaniner har ingen tegn på sykdom i det hele tatt.


Hvordan kan vi stille diagnosen ?


Sikker diagnose er vanskelig å stille mens dyret lever, men klinisk undersøkelse og utelukking av andre årsaker til symptomer er nok til å sette i gang behandling.


Kan kaninen bli frisk ?


Infeksjonen behandles med langvarig antiparasittmedisin, men prognosen er dårligere om det ikke settes igang behandling raskt. Mange blir bedre, og lever et godt liv selv om de ser skjeve ut.


Indirekte følger som kan være dødelige er nedsatt matlyst eller evne til å spise slik at de sulter ihjel.

290 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page