Valper

Oppdatert: 7. des. 2020


Markkur


Valpen skal være behandlet mot innvollsorm av oppdretteren, og oppdrettere bruker å gi god informasjon om videre oremebehandling. Det er ingen fasit på hvor ofte man skal gi markkur.

Noen foretrekker å levere inn avføringsprøver først for å kontrollere behovet.

Andre har hunder som spiser mye de kommer over i grøftekanter og skogbryn, og gir markkur rutinemessig 2 – 4 ganger i året.


“Den første vaksinen gis fortrinnsvis ved tre måneders alder (når valpen er 10-12 uker), deretter vaksineres hunden årlig.


Vaksinering


Valper vaksineres mot valpesykevirus (CDV), smittsomt hepatittvirus (CAV1), hundens adenovirus (CAV2), hundeparvovirus (CPV) og hundens parainfluensavirus (CPiV).

Den første vaksinen gis fortrinnsvis ved tre måneders alder (når valpen er 10-12 uker), deretter vaksineres hunden årlig.

Noen oppdrettere velger å vaksinere hunden allerede ved 8 uker, for eksempel om de har mange hunder hjemme, er ofte på utstillinger og ikke vil utsette valpene for økt smittepress.

Om hunden er vaksinert før den fylte 10 uker, må den ha en ny vaksine 3-4 uker etter den første for å få fullgod beskyttelse.


Blogging gives your site a voice, so let your business’ personality shine through. Choose a great image to feature in your post or add a video for extra engagement. Are you ready to get started? Simply create a new post now.

Diaré


Valper kan som voksne hunder få diaré. Valper skal ikke sultes for å få orden på magen igjen. Helst bør hunden ha fylt ett år før man sulter dem som en del av diarébehandlingen. Noen ganger må man gjøre unntak,men da skal en valp helst ha intravenøs væskeerstatning.

Om valpen spiser og drikker godt, ikke har feber og ikke er slapp, kan man prøve å bli kvitt diareen ved å gi diettmat. Det skal normalt gis i minst en uke, og til avføringen har vært fast i minst to døgn. Mange hundefôrleverandører har ferdig diettmat som kan kjøpes hos veterinær, eller man kan lage egen av kokt ris, kokt hvit fisk, kokt skinnfri kyllingfilet, buljong eller risavkok og drikke dette.

Små porsjoner mange ganger i døgnet gis til avføringen er fast igjen. Start med 1ts – 1 ss (avhengig av valpens størrelse og alder) 6 ganger daglig. Øk porsjonsmengde og senk antall måltider til normalt i løpet av 7-10 dager.

Tilskudd av snille bakterier, probiotika, hjelper noen å bli friske fortere. F.eks. Zoolac smaker godt og er ikke vanskelig å få en valp til å spise. Ved kraftig diaré kan man velge an annen sort, f.eks. Diarsanyl som også inneholder leire så avføringen blir fastere. Dette gjør at avføringen holder seg lengre i tarmen og mer næring rekker å bli tatt opp.

Når magen fungerer normalt, gi ormekur.

Om diareen ikke gir seg tross diett, eller om valpen er slapp eller har feber eller ikke vil spise og drikke, er det på tide å kontakte veterinær. En valp får mye raskere behov for væsketilførsel enn en voksen hund, og det kan gå fort fra den er litt slapp til den er veldig dårlig.


Oppkast


Valper kaster opp iblant, og det er normalt om det skjer ved enkelttilfeller. De har for vane å undersøke nye ting med munnen akkurat som menneskebarn, og det kan slinke ned både sokker og mobiltelefoner om man er uheldig.

Etter å ha kastet opp bør ikke valpen få mat på 4-6 timer. Om den fortsetter å kaste opp etter neste måltid bør man kontakte veterinær for å få hjelp til å vurdere om den behøver komme på kontroll eller ikke.

Vedvarende oppkast kan i verste fall være tegn på at noe har satt seg fast i magesekken eller i tarmen, og om det er tilfelle kan en operasjon bli nødvendig. Noe av det jeg har plukket ut fra valpemager er : barberblad, truser, sokker, smokker, maiskolber, baller, hundebånd, stein, garnnøste, kjøleskapsmagneter, ferskenkjerner og skjerf.


Kloklipp


Jo tidligere man starter å trene, desto bedre. Ta en labb i gangen, eller bare en tå i gangen om valpen synes dette er ufyselig i starten. På hvite klør kan man se en rosa streng i midten som man skal holde seg unna. På svarte er det vanskeligere. Første vaksine er et utmerket tilfelle å få dette vist av en veterinær eller dyrepleier om man kjenner seg usikker.


164 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Kattunger