top of page

Tannproblemer

Studier viser at så mye som 85% av alle katter og 80% av alle hunder har tannproblemer.  

Normal spising er noe hunder og katter opprettholder inntil de er veldig syke, så det er mer enn dette du som dyreeier bør se etter for å finne ut om ditt dyr har problemer. De vil få nedsatt appetitt og spise dårligere om tannproblemene er store, men se også etter:  

  • Dårlig lukt fra munnen 

  • Rødhet og hovenhet i tannkjøttet 

  • Sår og blødninger i tannkjøttet 

  • Løse tenner 

  • Gult belegg i tannkjøtt eller på tenner 

  • Overdreven slikking på labber eller andre steder på kroppen 

  • Klør seg rundt munnen med labb eller ved å gni seg mot bakken eller møbler 

  • Dårlig humør, irritabilitet 

DSC_0291 copy copy.jpg

Tannsteindannelse

Tannstein

Tannstein dannes ved at bakterier og matrester og spytt legger seg som en film over tennene. Mineraler i munnen forsteiner filmen og tannstein setter seg først på den synlige delen av tannen. Etterhvert kryper tannsteinen oppover under tannkjøttet til tannhalsene blir synlige og tannen løsner.  

Hvilke individer som har lett for å danne tannstein bestemmes i første rekke av arvelige egenskaper.  

En hund på 14 år og gode gener kan være tannsteinsfri, mens en annen hund med arvelig disposisjon for å danne tannstein kan ha det allerede ved 1 års alder. 

Myten om bein og tyggebein

Noen tyggebein vil stimulere tannkjøttet og bidra til sunnere tannkjøtt, og noen harde bein som f eks margbein vil som et spett kippe av store biter hard tannstein.  

 

Ingen tyggebein eller bein kan stoppe dannelsen av tannsteinen. Tenk bare på deg selv, hyttetur, glemt tannkosten hjemme, spiser ribbe eller koteletter om kvelden (tygger på bein). Morgenen etter vil du ha et belegg på tennene, og dette belegget er starten på tannsteindannelsen. Belegget vil være der om du spiser grøt også, eller eple for den saks skyld.  

 

Det eneste som kan hindre tannstein er daglig tannpuss og god avl. 

 

Det finnes produkter som kan bremse tannsteindannelse, ved å endre enzyminnholdet i spyttet og gjøre forsteiningen av bakterier litt vanskeligere, men det stopper ikke prosessen. 

Er det så farlig med litt tannstein, da?

Bortsett fra at tannsteinen som nevnt over er forsteinede bakterier, vil tannsteinen også gi følgeproblemer om den får utvikle seg fritt.  

Når den vokser oppunder tannkjøttet, blottes tannhalsen fordi tannkjøttet ikke får plass, og det blir kroniske betennelser slik at festet etterhvert løsner og veien til tannroten blir åpnere.  

Betennelsen rammer vevet som holder tannen fast, kan i alvorligere tilfeller ramme kjevebenet , og i verste fall føre til dødelige betennelser i hjerte eller nyrer. 

Denne typen tannløsning kalles periodontitt, og rammer både hunder og katter (og mennesker) . 

Tannstein og dårlig tannhygiene vil i tillegg til disse alvorlige konsekvensene også gi din venn ekstremt dårlig ånde, og det vil ikke være like hyggelig å få kyss :)

Photo by alexander-london-unsplash.jpg

TR/FORL

Tannpuss

TR betyr tannresorpsjon, og betegner en sykdom som man enda ikke helt vet årsaken til. Tidligere kalte man sykdommen FORL /Feline Odontoclastic Resorption Lesions, men etterhvert så man at det ikke bare var kattene (feline), men også hundene, som kunne rammes.  

Man antar at sykdommen er immunologisk, altså at immunsystemet bryter ned tannroten, men det er også teorier om at hard, kald mat, stress og alder spiller en rolle. Også her mistenkes arvelige årsaker. 

 

Forskjellen mellom periodontitt og TR kan være at TR ikke ses så tydelig. Det trenger ikke å være tannstein på tanna, og av og til vil heller ikke tannkjøttbetennelsen være tydelig.  

Sykdommen er svært smertefull, og behandlingen er å trekke syke tenner, eller amputere delen av tannen som stikker opp, om det er langt fremskredent slik at tannroten er smuldret sammen med tannbenet.  

Lettblødende tannkjøtt eller symptomer på smerter fra munnen kan være tegn på TR.  

Røntgenundersøkelse er nødvendig for å bekrefte diagnosen.  

Neste gang du kommer innom oss, kan vi vise deg og gi gode tips om hvordan du kan komme i gang med tannpuss på din hund eller katt. Det er ikke så vanskelig som det høres ut! 

Tannbehandling i klinikk 

Ditt dyr må legges i narkose når vi gjør tannbehandling.  

Tannstein fjernes med instrumenter og ultralydsscaler. Etter fjerningen må tennene poleres slik at riper og ujevnheter blir så glatte som mulig og ny tannstein ikke danner seg så lett.  

Tennene undersøkes nøye med sonde for å finne lommer, og vi tar røntgenbilder for å se på tannrøtter og kjevebeinet. 

Er det skader på tennene kan det være nødvendig å trekke tenner eller operere i tannkjøttet. Skadene kan skyldes ulykker eller tygging på stein/bein, eller virkningene av tannstein, periodontitt eller TR.

 

Vi har veterinærer som utfører vanlig tannbehandling som tannsteinfjerning og trekking av tenner, og en veterinær som er etterutdannet i avansert tannbehandling som rotfylling, tannregulering og tannproteser.  

Man kan fjerne synlig tannstein på våkne hunder, men det er flere grunner til at vi ikke anbefaler dette.  

For det første vil det gi en falsk trygghet i og med at du ikke har fjernet den tannsteinen som sitter under tannkjøttranden og virkelig kan forårsake skade.  

Tannsteinen på baksiden av tennene vil også fortsatt være igjen.  

For det andre vil skrapingen gi riper i tennene, som uten polering vil gjøre ny tannsteindannelse raskere og fastere.  

For det tredje vil man ikke oppdage små skader eller begynnende lommedannelse, og det vil ikke være mulig å se hvordan det står til med tannrot og tannbein. 

 

Behandling i hjemmet etter tannbehandling i klinikk. 

Det kan være nødvendig å smøre med en munngel etter tanntrekking eller som ledd i behandlingen av tannkjøttbetennelse. Av og til vil smertestillende medisiner være nødvendig å gi i noen dager etter behandlingen. I sjeldne tilfeller der vi er redde for blodforgiftning eller bakterielle infeksjoner i beinvevet, vil også antibiotika vurderes. 

bottom of page