top of page

Nyttårsraketter og kjæledyr

Oppdatert: 16. mai 2023

Mange kjæledyr synes nyttårsaftens lyder og lukter er skrekkelige.

Det er mye man kan gjøre for å minimere de dårlige opplevelsene for din venn om han eller hun er en av dem som blir redde denne kvelden.


Noen opplever enkeltraketter allerede i romjulen, og en skikkelig smell kan gjøre dyret ditt urolig og engstelig allerede fra den dagen dette skjer.

Det aller beste er om man kan klare å forebygge slik at angsten ikke rekker å bygge seg opp til et nivå der hun eller han er vanskelige å nå inn til for å roe ned.


Hvordan ser du om din hund eller katt er redd?


Hunder traver ofte omkring, legger seg, reiser seg igjen, piper, ser på deg eller på døren, de kan pese, slikke seg rundt munnen, gjespe, holde halen ned eller mellom bakbena, og legger gjerne ørene nedover og bakover.

Katter er mer subtile i sitt språk, og er ikke alltid så tydelige at de freser eller katteknurrer, men kattenes spesialistegenskap, deres perfeksjonerte mestertrekk, er å gjemme seg bort. En ekstremt stresset katt vil også pese med åpen munn eller sikle.


Hva kan du gjøre for å hjelpe dem?


Det finnes lydspor på YouTube, Spotify og CD med rakettlyder som du kan bruke til trening og tilvenning i samråd med en adferdstrener eller alene. Det er viktig å starte lenge før nyttår, gjerne flere måneder. Det er også viktig å sette seg inn i de beste måtene å bruke dette materialet på om du gjør det på egen hånd, slik at du ikke oppnår motsatt effekt.


Feromoner (naturlige duftstoffer med beroligende virkning) kan brukes om du starter noen uker før nyttårsaften. Adaptil til hund og Feliway til katt finnes som diffuser, spray eller halsbånd.


Thundershirt er en kompresjonstrøye som har effekt likt en god varm lang klem. De fysiske reaksjonene er senket puls og øket mengde «lykkestoffer» som oxytocin og endorfiner i blodet. Mennesker med søvnproblemer bruker den samme teknikken med vektdyner. Trøyen bør tilvennes i rolige, kjente omgivelser slik at hunden ikke assosierer den med noe skummelt.


Om du er litt sent ute til å rekke denne tilvenningen, er det fortsatt ikke for sent å gjøre mye for å hjelpe ham eller henne.HUNDER


-undersøk om noen som kjenner hunden din godt skal på hytta, eller tenk etter om noen den kjenner seg trygg hos bor langt unna der fyrverkeri, eller om det er noe sted du selv kan tenke deg å feire nyttår der hunden ikke kommer til å høre smellene.


-gå tur i et antatt rakettfritt turområde, tidlig på dagen, og legg gjerne inn en liten lydighetsøkt eller gå ekstra langt slik at hunden er godt sliten på kvelden. En understimulert hund vil lettere stresse seg opp.


-tenk på hvordan du selv oppfører deg; hunder merker med en gang om du går og gruer deg til noe, selv om det er på deres vegne. Trøst vil bekrefte at det er noe å være redd for, men varme og trygghet og kos er det ingenting i veien for å overdosere.


-ikke la hunden være hjemme alene om kvelden


-finn et rom i huset der lydene er så svake som mulig, men samtidig et rom hunden trives i, gjerne uten vinduer eller med tette gardiner


-se om du kommer på noe som avleder hunden; et tyggebein, en ny leke, en annen hund som ikke er redd, radio eller TV med moderat til høyt volum


-beroligende medisiner kan være en løsning for noen i tillegg til andre tiltak. Snakk med din veterinær om dette.


KATTER


-det aller viktigste er å sørge for at de er inne når det braker løs. Selv om dette innebærer å handle mot deres vilje tidligere på dagen. Vi vet dette sitter langt inne hos oss katteeiere, men dette er det snilleste du kan gjøre for pusen denne dagen.


-finn et trivelig rom med alt han eller hun trenger, gjerne i en kjeller eller midt i huset, uten vinduer eller med tette gardiner , tissekasse, mat og vann


-sett på radio eller TV for å avlede støy utenfra

86 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page